Intervju by Marko Pigac

Dalaj Eegol, vsestranski umetnik

Dalaj Eegol – po moji oceni si eden redkih Slovencev, ki so kar trikrat zamenjali svoje lastno ime. Kako te kličejo domači, prijatelji in »Indijci« in kako ti sprejemaš dejstvo, da si za nekatere še vedno in boš ostal Ali En?

Vsekakor Dalaj. Kar se tiče pa Alien-a kot glasbenega rap fenomena v Sloveniji, pa je to del zapisa zgodovine in tako to gre…

Kaj sploh pomeni ime »Dalaj Eegol«? Če direktno prevedemo besedo dalaj iz mongolščine pomeni ocean. Za besedo eegol pa sem zasledil na internetu, da pomeni krog. Američani preberejo Eegol kot Eagle, torej orel… :)

Kje živiš? V Indiji ali na Gorenjskem? Živim v Aurovillu, ki se nahaja poleg mesta Pondicherry na jugo-vzhodu Indije v deželi Tamil Nadu. Na zadnje sem v Sloveniji živel tri leta v Izoli in lani v Ljubljani.

V enem izmed zadnjih intervjujev si povedal, da se z glasbo ne ukvarjaš več, a je Mladina pretekli teden pisala, da menda pripravljaš že nekaj novega..

Ne vem, kaj je pisalo v časopisu Mladina, ampak glede na to, da je letos 15 let od izida mojega prvega CDja Leva Scena in tudi 10 let izzida drugega CDja Smetana za frende, pripravljam cca deset koncertov z live bendom. Bookirane so že Križanke, playlista se dela in igrali bomo predvsem komade iz teh dveh albumov. Torej znani hiti, kot Who is the Real Kekec, Leva Scena, Burek, Zadeta si lepa Ljubljana, Naj Firma itd…

S čim se sploh ukvarjaš, če se že s samo glasbo menda pri nas ne da preživeti..

Ne vem, če to čisto drži, saj od ustvarjanja in izvajanja glasbe živi v Sloveniji izjemo veliko število ljudi, ki jim to normalno uspeva leta oz. jim je to osnovni poklic. Sicer imam z Mirando in našim teamom že leta umetniško društvo Kerubin.com, znotraj katerega ‘furamo’ različne multimedijske projekte, lani pa smo po Mirandini tretji knjigi Kodeks, za bolj zrelo populacijo, izdali tudi ilustrirano pravljico Mala morska deklica in njen delfin. Sem avtor ilustracij in Miranda je avtor texta. Gre za moderno pravljico v novi preobleki, saj se dogaja v recimo tem času, lahko vidimo tudi mercedese, plazma tvje in DJa… Celo Spiderman in nekaj drugih znanih likov se znajde na prizorišču. So pa vsekakor stranski liki, bolj kot kulisa.

Nekoč si bil ti top slovenski estradnik med moškimi izvajalci, danes te je prehitel tvoj takratni največji »konkurent« Jan Plestenjak, ki si mu posvetil kar enega izmed komadov, pa redno si se ga dotikal še v drugih..

O tem sem že toliko govoril, da si lahko preberete na moji spletni strani. V budizmu je najpomembnejše razsvetljenje in ne koliko materialnega bogastva nekdo akumulira v življenju. Zen, je pa še posebno bolj navihan kot mojito.

Ali sta ta znameniti spor zgladila? Tistega špricanja s pištolicami na vodo se nekateri še vedno živo spominjamo..

Nisem vedel, da si bil tam. Tudi to je že adijo. Pištolce so pa zgodovinsko dejstvo.

Menda so nekateri »jet seterji« bili celo zelo jezni, ker se niso znašli v tvojih komadih. Namreč, če se ne govori o tebi te nekako ni..

Kaj naj rečem

.

Je bila »Leva scena« predhodnik oz napovednik današnjih piar tabloidov?

Ne. Leva Scena je bila resnica tedanjega časa in prostora. Nekateri pravijo, da je tako še zdaj. Nekateri pravijo, da je huje. Vsekakor imajo oboji prav. Za razliko od tedanje scene, je pa sedaj mnogo bolj razvita glasbena alternativa in celo mainstream je bolj sprofesionaliziran in celo znosen do neke mere. O tabloidih, pa veš vsekakor več sam, saj dejansko od stalne uporabe interneta ne spremljam novic iz nikakršnih t.i. revij.

Kako gledaš na te današnje kvazi kontraverznike, kot so denimo Eminem – to si ti namreč počel že 15 let pred njimi..

Vsako obdobje ima svoje heroje, idole in Eminem ni izjema. Je pa zelo ubogi individualec, če ga pogledamo kot osebnost. Biti svetovno znan in oboževan, pa hkrati zasvojen na heroinu vsekakor ni nekaj zavidanja vrednega. Lahko bi rekel, da se mi smili. Sicer pa vsekakor izjemen talen. Tudi Kurt Cobian je bil izjemen talent.

..tudi pri nas v Sloveniji ni nič drugače. Vsi si želijo biti boljši, udarnejši, ampak čez tvoj prvenec ni (od)šel še nihče.. Kaj bi bilo potrebno narediti, da bi nekega izvajalca začeli tretirati kot takrat tebe – kot enfant terribla?

Zdi se mi, da je bil takrat en poseben moment na tem širšem območju, glasba ni bila tako spredalčkana in se je dalo marsikaj. Sedaj je pač zaradi distorzije in konkurančnosti medijev in tudi morda majhnosti razmišljanja izvajalcev to izjemno težko. Vendar so glasbene skupine kot Elvis Jackson, pa Sidartha in posamezniki predvsem iz elektronsko usmerjenih žanrov Kanzyani, Umek uspeli na čisto nov način. Meja ni več in trg se je razširil svetovni. Nikogar, ki ni primitivec v razmišljanju, več ne zanima uspeti v Sloveniji. Sedaj so trendi, da se razmišlja in deluje globalno. Se pa vsekakor začne v lokalni okolici.

Ob izidu »Smetane za frende« si bolj kot o glasbi osveščal o škodljivosti mamil. Mislim, da je javnost takrat nasploh prvič slišala za Ibogain.

Vsekakor je ljudska ozaveščenost na tem področju še vedno kljub ogromni količini dostopnih podatkov izjemno na nizki stopnji. S prijateljem, ki je profesor  in doktor medicine, se strinjava, da bi morali imeti že zgodaj v osnovni šoli program in celo predmet o tej temi. Ljudje mislijo da so to igrice, ampak stvar je veliko bolj pereča, kot dejansko kaže. Na žalost vem že za trinajsletnike z vsaj dvoletnimi težkimi izkušnjami in takim otrokom, ki se jim telo še fizično ni razvilo je težko izplavati iz takega okolja. Vse se dogaja pred našimi očmi. Ljudje zavestno nočejo videti in pomagati. Iboga rastlina iz afrike in Ibogain njen izvleček je tako eden naravnih pomagateljev za težke primerke zasvojenosti. Poglejte na webu.

Takrat smo tudi prvič slišali za Mirando, ki ti je menda povsem spremenila pogled na svet..

Ne, za Mirando je morda prvič slišal samo krog ljudi, ki je bolj poznal zgolj moje delo, saj je imela v približno istem času, kot jaz prvi album izdano prvo knjigo Lidia. Gre za njeno avtobiografijo, le da je takrat imela ime Lidia Asta. To je ena najbolj prodajno uspešnih knjig tistega časa, izjemno brana še sedaj, saj gre za revolucionarno transformacijo ženske iz urbanega okolja, z recimo temu klasičnim načinom življenja, ki se upre bolezni in z naravnimi načini, kompletno  transformacijo in predanostjo raka tudi premaga, postane izjemen terapevt in artist.

Kakšne so tvoje izkušnje z drogami in kako bi bilo pravilno pristopiti, da slovenska mladež ne bi zapadla v skrajnosti uporabe … saj če ne druga, jo zagotovo množično uživajo na partyjih..

Za to bi lahko porabila kar nekaj časa, pa na kratko rečeno takole: zaupajte naravi in ne kemiji. Vse, kar so praški in tablete, je večinoma narejeno od človeka, z namenom da zasvaja in zasužnjuje masovno.

Uživaš še kaj zakonsko spornih substanc? In katera se ti recimo zdi človeku nesporna, čeprav je zakonsko prepovedana?

Že precej dolgo ne kadim marihuane, ker mi še posebej v kombinaciji s tobakom fizično ni dobro reagirala s telesom. Trpela so pljuča in pljuval sem kot starec. Sicer se mi zdi prepoved gojenja in uživanja marihuane totalno brez smisla, saj je znana kot izjemna rastlina v vseh pogledih. Najhuje se mi zdi, da so ljudje predvsem nastrojeni proti njenem učinku širjenja zavesti, medtem ko alkohol, ki je recimo droga slovencev zavest ne zgolj fiksira, ampak na dolgi rok niža in tudi fizično poškoduje živčevje in organizem. Nisem proti temu da ljudje v zmernih količinah uživajo t.i. božanski nektar, samo ne mi ga srat čez ganjo.

Vrniva se k tvoji glasbi – je kriv Buddha, da je bolj pomirjujoča in globinska kot tista udarniška iz tvojih začetkov? Ker potem se povsem poklapa teorija osmansko-križarskih vplivov (smeh)

Ne vem kaj glasbenega si slišal, da me tako sprašuješ, ampak ziher je cool. He he…

Povsem si tudi spremenil prehranjevalne navade. Še ješ burek?

Hmm, ne… Če se že odločim za kombinacijo testo in skuta, ker sem pač vegetarianec, se raje odločim za sirov zavitek, kar je pa že tudi skoraj redkost. Moral bi me raj vprašat: Ali še po-ješ burek? Potem je odgovor ja, seveda.

Menda si v Indiji naredil nek performens, ko si moped prevlekel s kondomom?

Ha ha ha… Kje si pa to najdu… V Indiji sem skuter preskočil s skejtom, to je vse kar sem naredil… Kaj si ti en model…

Kako si lahko prepustil internetno domeno alien.com ustvarjalcem filmske uspešnice? S prodajo le-te bi se lahko uvrstil v sam vrh slovenskih bogatašev..

Prehitel so me za vsaj 5 let… Sam imam pa www.dalaj.com   Kaj pa to, ha… In na Facebook-u imam fan page Dalaj Eegol (ex Alien)… Tnx LP

  • Share/Bookmark


19 komentarjev ↓

#1   smuk dne 7.07.2009 01:32

OOoo lejga lejga, kdo se je spravil pisat blog :D
čestitam Siolu na tej imenitni odločitvi, s svojim novonastalim valovanjem gotovo razbistriš ta osiveli portal! ;) ja mi je polepšalo večer, ko sem te videl med hišniki, pa glej, da boš kej zanimivega napisal, magari, kej o drogah.. vse kar bi vam….. ;) ali pač o življenju v Indiji, kar je gotovo zanimivo. sicer pa ravno čekiram na žutubu heavy les wanted.. Nisem vedu! ha! sicer pa poletna sezona se bliža, noči in dnevi čakajo na nove dogodivščine!

dobrodošel na slovenski blogosferi! LPS

#2   David Pelko dne 7.07.2009 22:42

Ej, prijatelj, moj poklon. Bil si pred svojim časom.

Veliko dobrega bloganja, če si ga želiš, seveda ;)

#3   Telomupočivatrebuhmuraste dne 8.07.2009 17:32

se spomnem ko se je na videospotnicah rolal who’s the real kekec

feels good man

#4 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 9.07.2009 00:06

V petek pri meni na oddaji On Air, Dalaj v živo, sto posto bo super oddaja.

Ob 20 uri, Čarli Tv.

Ne zamudite

#5 nevenka  nevenka dne 9.07.2009 07:44

O.k. sedaj pa končno še kak lasten prispevek?
Takole življenje je gotovo dovolj raznoliko, da se da kaj napisati.

#6   Buldog dne 9.07.2009 20:00

Edini pravi ;)

#7   lordwales dne 9.07.2009 21:55

Deagi moj Alien, spet se srečuejva, ko si odhajal v avstralijo je uletel tvoj mdeitativni mail -zdaj te pa Siol plačuje za bloganje. kapo dol – zakaj pa se ti je Slovenija tako zamerila?

Bojim se, da ti ne v Indiji in še manj v Avtraliji ne bo šlo bolje kot v Sloveniji.

Poglej na moj blog in en post nižje poglej sliko. Na njej je najuspešnejši Sloevenski emigrant v Avstraliji Bert Pribac. Dobil je neverjetnih 100000 avstralskih dolarjev nagrade za pesniško zbirko. Več ni dobil noben emigrant v Avstralji za književnost.

Da je tujina mačeha vemo vsi ki smo na rodni grudi.
In gre nam v Slovenji čedalje bolje, v indiji pas e bojim ne ravno najbolje.

#8   hudirudi dne 10.07.2009 12:34

super, ze veckrat sem se spraseval, ce se bos se kaj pojavil….

spomini na srednjo solo in stremetsky… se ni bilo ineta, smo sise kopiral zadeve…. tko, na kopirce…

#9   Umen dne 10.07.2009 19:16

pizda, da te pa tale piglet intervjuja pa tut ne vem no.. smrdi!

#10   jp dne 11.07.2009 20:58

Citat:
V petek pri meni na oddaji On Air, Dalaj v živo, sto posto bo super oddaja.
————————-
Ja bi lahko bla, ce ga ne bi dobesedno cist istih vprasanj vprasu kot Pigac. Pa tut tvoje dretje (najbl gostu na usesa, ampak tut prek tvja je blo nevzdrzno), pa idiotsko podjebavanje… skratka vodenje je blo res porazno. Sem se prov cudu, kok je bil Ali nakuliran, k ti je probu povedat, da mal manj govor. Mislm clovk, pa sej ni s tabo intervju… ti si sam voditelj! Ti dajes sam iztocnice!

#11   markopigac dne 14.07.2009 03:12

Umen, ti smrdis. Umij se.

#12 alien15let  alien15let dne 16.07.2009 16:20

@jp> he he… sej si je lih pred oddajo prebiral intervju na sajtu…

@Umen>precej delaven je Pigac, to je za pohvalt… mislim pa, da je komentirat delo nekoga precej lažje, kot ga prekosit z boljšim… torej več kvalitete in manj opravljanja…

@hudirudi… na kopirce… hudo…

@Slovenija se mi pa ni zamerla tko kot praviš… je planet precej velik in famozen, pa je treba raziskovat, sej nimaš lih celo večnost časa a ne… V Australiji pa nisem bil…

@Nevenka>Ej imam toolk dela, da povem sigurno več s sliko, kot besedo… Sej veš v Sloveniji smo pomalem vsi svoji menegerji, producenti, računovodje in še posebej administratorji… Ko bom, pa bom… Če bom… ha ha…

@Smuk> tnx…

#13   markopigac dne 17.07.2009 04:10

Hej, kdaj se lahko dobiva, da ti postavim se nekaj vprasanj s kamero? V uvod za oktobrsko turnejo

#14 Tina M  Tina M dne 18.07.2009 03:11

Dalaj,
“mislim pa, da je komentirat delo nekoga precej lažje, kot ga prekosit z boljšim… torej več kvalitete in manj opravljanja…”
zelo dobro povedano.
Oddaja je bila super, marsikdo je o tebi izvedel tudi kaj novega, te bolje spoznal, pogovor je potekal sproščeno in razgibano. Želim ti veliko uspeha pri novih projektih.

#15   Bert Pribac dne 18.07.2009 18:09

Rad bi videl tistih 100000 dolarjev, ki naj bi jih dobil za eno knjigo.
Ali se jih je prilastil kak bloger. No ja, Bog vam razsvetli pamet bi rekla moja mati.

#16 Simona Rebolj  Simona Rebolj dne 18.07.2009 18:41

A Siol daje žepnino nekomu za kopipejste intervjujev in fotke? Plačuje, da si nekdo dela samo izi reklamo??? Do zdaj niti enega avtorskega prispevka na tem blogu. Blogos brezsramno prebija dno.

#17   štulič dne 18.07.2009 20:25

Izvrsten Interwiew! (oz. oba_vključno z gartnerjevim)

Mladi Dalaj Eegol ve, da je tudi tukaj njegov Vsevišni in, da ima začetek tuzemske natalne karte ;) .ravno tu :) ,

Ostalo je Karma. :? S’love’nija tevas_rada. :)

http://www.youtube.com/watch?v=GEvDx0gFf5g

.

#18   Bert Pribac dne 24.07.2009 08:27

Tistih 100000 dolarjev še nisem videl ali dobil. Bi mi prišli prav, saj nimam niti prebite pare, da bi šel pogledat moje ljudi v Avstralijo.Ali mi lahko kdo pove kam so odjadrali, kateri bloger si jih je prilastil

#19 alien15let  alien15let dne 26.07.2009 14:05

@Tina M: tnx
@Bert Pribac: sam da dogaja
@Simona Rebolj: Zelo res Simona. Mogoče pa sem nekoč preplačal Siol, pa gre zdej to karmično nazaj. No, ne sekiraj se, sej bom zmogu tudi kej napisat. A so te zavrnili z plačili ali kako, da si toooolk huda. Vseeno lepo poletje dalje…
@Štulič: tnx, hud link…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !