SLOVENSKI RAP

Ljudje me redno sprašujejo kakšno je moje mnenje o slovenskem rapu, kako vidim razvoj te glasbene smeri v Sloveniji in aktualnih avtorjih v zvrsti. Tako je tu kratek pregled in opis posameznih akterjev v stilu mini enciklopedije. Vrstni red je neodvisen od mojih osebnih preferenc in ni zastavljen kot lestvica najljubših izvajalcev.

Valterap: Je model iz Nove Gorice, ki me znova in znova pozitivno preseneti. Texti so elgantno sfurani v fresh pogovorni Slovenščini s prijetnim goriškim akcentom, kar mu daje tisto posebnost in unikatnost, ki je razpoznavna, tako da se takoj ve, kdo je na mikrofonu. Sicer ne pijem več alkohola, ampak bi lahko rekel, da je prav okolje od kjer Valterap izhaja tisto, ki daje njegovemu stilu tak žlahten okus in groove. Komadi NuKanu? in Barska pevka so unikatni in tisto kar se lahko v hiphopu išče in najde. Vsekakor med top 5…

foto rockonnet.com

Pižama: Se je z leti prekalil in s svojim humorjem kot pravi kuhar uporablja začimbe na okusen način. Kul mi je predvsem to, da je angažiran tudi pri drugih aspektih ustvarjanja in pri komediji se to pozna. Ko sem bil pred kratkem na nastopu Banzaii stand-up ekipe, kjer tudi Pižama seka s svojim  humorjem sem se narežal do solz in ko vseskupaj je trajalo dobro uro in pol sem skor na konc že tulu za minuo pavze, ker je blo tolk hudo. Hmm, kaj pa njegov rap? Ja, treba je na youtube-u njegove freestyle sčekirat.

foto siol.net

Atila: Je zame relativno nov glas slovenskega hip hopa. Zanj sem slišal sicer že pred leti, ampak ker sem relativno odsoten iz scene in priznam, da me rap na splošno ne zanima tako primarno kot pred leti, ga kot novega avtorja nisem čekiral. Me je pa v zadnjih dnevih dodal na mojem FB profilu Dalaj Eegol (ex Alien) in tako ob poslušanju njegovih komadov Nočne ulce, Moj rispekt, Kje si, lahko sam rečem, da enako kot model seka K1 (podobno kot Muai Thai), seka tudi s svojimi texti. Original hip/hop NM style. O njem bomo še slišali.

foto Žiga Virc

Dosha/Doša: Podobno kot pri Atili sem zanj slišal že dolgo nazaj in komad Fuknte sredince v zrak, je trden start mladega ljubljančana. Podlage so sicer mikro podobne pri mnogih slovenski reperjih, ker pač sodelujejo z istimi producenti in tko je sound in produkcija enih komadov zelo podobna. Kar je cool pri njem in zmuva pri tut pri ostalih rhymekickersih je to, da rapa z istim izrazom kot govori. Pač ne klati rim pesniško in je čisti LJ street.

foto adrenali.si

Ezy G: Extra smooth lyrics in flow iz MBja, ki me spominja na Del Da Funkee Homosapien-a je eden prvih slovenskih reperjev. Prvi iz MB regije, ki je izdal plato kolikor se spomnem s tedaj Dandrouh teamom in dolgo časa tresel kolena vsem slovenskim wanabeejem. Ne vem, če še kaj ustvarja, ampak text komada Zakaj je zmagovit. Fotke nisem najdu, zgleda se je upokojil pred masovnim web širjenjem.

Eyeceeou aka Ico Travarico: je ratal moj osebni zmagovalec iz MBja že preden se je, kot v brezno vrgel v rap bitke, saj smo še preden uradnimi rap etiketami furali skateboarding z MBcrew-jem. Vseeno je njegova plata Samo bedak in sila je eden najbolj originalnih rap CDjev rojenih na slovenskih tleh. Podlage so unikatne, texti so smešni za popizdit. Baksuz je genialen hit, naslednji priljubljeni pa Samo bedak in sila, Ležerno je moderno, Lepota po mariborsko… In Monster Roller reklama za Pohorje… Top5!  Keep ‘em coming Ico…

foto vecer.si

Megi: Neokusno kul je pa mega talent iz Pirana, Megi aka Megiboy. Parodija na Rihanno je izvrstno uspella saj je komad in video Salmonella res adijo. Pompa Trouble je legendaren, ker za razliko od vseh možnih obstoječih poharskih komadov obravnava težek problem trenutkov brez domačice. Nujno je za slišat še Myspace Song in I feel s LOVEnija, ki sta oba na njegovem myspace page-u.

foto by megiboyweb

6pack Čukur: je skejt frend iz Velenja in slastno repa Burek na prvomajskih in ostalih nastopih. Njegov Šluk Šluk in featuring v komadu Jaz te nimam rad z Oto Pestnerjem, ga je ponesel v vse slovenske vasi. Čukur ima sigurno največ komercialnih sodelovanj od vseh akterjev slo hip hopa, od Alye, rudarskih zborov, Šank Rock, Leeloojamais do Petra Polesa in fura zadeve zelo profesionalno. Od live benda, do naštudiranih videspotov, spiliranega dizajna, zadeve štimajo tako, da mu zavida marsikateri newcomer in ga zaradi pop pristopa h stvari glasbeno prezira. V glavnem učte se in ne kopirajte, naredite bolje in bomo vsi veseli. Njegov najljubši komad mi je Nivedur iz njegovega CDja GangstaDillaPlayaGorilla.

foto 24ur.com

Klemen Klemen: Kaj naj povem novega, česar še ne veste o njem. Mogoče niste vedeli, ampak prvi Klemenov featuring je bil prav na mojem prvem CDju Leva Scena. Komad z naslovom v mestu nekaj dogaja, kjer je že 15 let nazaj backing vokale odpela Anika Horvat, je tako zapisan v legendo in tako ni čudno, da sem ga kot originalnega upornika povabil kritizirat Sazas. Na kratko: Klemen ima unikaten stil, tekste, aranžmaje in produkcijo, pa tudi življenski stil. Je uradni maser slovenske ženske rokometne reprezentance and we have to respect that. Kot je rekel cca mesec nazaj po anti/shodu GSO, snema nov album.

foto rockonnet.com

Nikolovski: Sigurno najbolj subtilen in politično korekten reper v deželi krajnski. Ker dela skoraj samaritansko, lahko njegov angažiran in aktiven pristop do socialne tematike cenimo prek meja hip hop muvmenta in ga ne jemljemo samoumevno kot izvajalca. Smooth lyrics, smooth rap, smooth flow… Še marsikaj obeta mladi mož.

foto by Mikhor

Kosta: Ko smo pri angažiranem repu, je tukaj vsekakor Kosta. Osebne izpovedi in avanturistične rime v komadih Trip, Jst te mam, Nič novga v LJ, Bombnar, so mi najbolj blizu tistega kar bi rekli presežek. Zdi se mi tudi, da je mogoče od vseh nas, tudi najbližje tistemu kar se reče pesnik. Pri njegovi produkciji mi je izjemno kul izbira podlag iz muvijev Vrnitev Odpisani, Jackie Brown, pa tist french loop iz komada Trip. V tekstih se sliši znanje, poznavanje literature, globalna situacija in naslovi komadov so prav nalašč nezapomnljivi, kot da noče bit popularen in komercialen. Vse kaže na umetnika. Je tudi eden redkih, ki ima tudi diplomo. Če rabite izračun statike za postavitev novega objekta v katerikoli dimenziji, se obrnite nanj. Top 3!!!

foto kostamc.com

Zlatan Čordič aka Zlatko: As v rokavu na slovenski sceni. Enkrat lani sem enostavno šel v Fužine in ga poiskal v urarstvu Heta, kjer je delal. Prvi stavek, ki mi ga je namenil je bil: Mislu sem, da si večji. Šla sva na drink in najino myspace znanstvo spremenila v redno komunikacijo. Zaenkrat glasbenega sodelovanja nisva sfurala, je pa Zlatko upesnil komad Dragi Dalaj, kjer mi v obliki pisma sporoča v daljno Indijo kakšna je situacija v Sloveniji: Mladina se zakaja, policija drogo prodaja… In če kdo vpraša za koji kurac, zarad tebe in Klemna to začel sem furat. Tnx za kompliment Zlatko in na mnoga leta, bi rekli pristni Slovenci. Iskrenost je tvoja veščina. Keep it real.

foto oneway.si

Trkaj: Osebno ga ne poznam, najprej pa je njegovo ime izdahnil Darjo Rot, distributer moje druge plate Smetana za frende. Ker je Darjo poslovnež, sem vzel zadevo na znanje in vseeno mi ni uspelo iz Trkajeve prve plate slišat nič drugega od hita Dihi z mano. Kasneje sem si nekaj nejgovih glasbenih stvaritev pogledal na youtubu in nekako tehnično ugotovil za njegov stil, da je hibrid med Eminemom in Alienom. Zanimive izbire semplov.

foto diamanti.si

Murat and Jose: Sta bla ziher v enem od prejšnjih lajfov frančiškana v LJ in še zmeraj ne vem kir je kir, ampak sej sta itak skos skupaj, tko da ni panike. Jamirko jih je izšolal dobro, pa ne mislim lirično. Zadeva produkcijsko stoji in pesem Ostan ti sam kjer gostita Mayo je sigurno ena najboljših v žanru. Sicer imata še rahlo nerodne tekste, ampak treba je spoštovat vso pozitivo, ki jo širita s svojim ustvarjanjem. V glavnem, gremo naprej.

foto Luka Matijevec

Kocka: Z modeli smo se spoznali v Sežani na skupnem koncertu, tko prov profi in korektno smo izmenjal mjuzik in pol sem v Indiji kar nekaj preposlušal njihov prvi disk. Razen prvih dveh video spotov, sem si šele danes pogledal njihove ostale klipe in zmeraj jih je velik kakor kol obrneš. V glavnem unikaten pristop šestih modelov izpod alp. Čestitke tudi managerju. Vidim, da so se vsak posamezno že lotli samostojnih komadov in bi blo zanimivo slišat tudi Petrnelijev solo projekt. Fant poje kot ga ni daleč naokoli. Se mi zdi, da imajo še velik norosti in entuziazma, da belo limuzino pokažejo še ene desetič v spotu. Hellouuuu.

foto mitjaokorn.com

Slon in Sadež: Nista se zaprisegla kot reperja, ampak nardila sta komad iz srca in to z naslovom Reper.

foto Marko Pirc

Evo… Cel dan sem posvetu tejle raziskavi in naj povem še, da je zunaj kar nekaj talentov, kot N’Toko, ki je eden top Slo MC-jev, samo njegovih komadov res ne poznam, pa Balau, Flamie, Slovenac, Dravlje Crew, Katana in Triiipie, ki je zelo mlad.
Ostalim, ki al jih ne poznam, al pa se mi njihov stil zdi nerazvit, neoriginalen, pa tkole: Spoštujem, da se učite pri 2Packu, Jay Z-ju, Eminemu, ampak to ni USA in vi niste oni. Ne kopirat muzike s klavirčki, kitarcami in poceni sintesajzerji, tko se te stvari ne delajo. Al si najdte bend, al pa producenta, da vam stvari nardi kul in profi. Za boljše texte ne iskat inspiracije v rapu samem, ker je zgolj in samo stil, ki je eden od mnogih različnih načinov, da se nekdo umetniško izrazi. Slovenije je majhna, od repanja se v Sloveniji na dolgi rok ne da dostojno preživet. Verjemte al pa se učte po trdi poti. Za sabo imam dve izjemno uspešni komercialni plati, pa vem povem, da se ne da vsako leto naredit best selling albumov. Tudi koncertov se ne da naklepat v neskončnost in je treba zadeve jemat bolj za hobby, ki je pa seveda lahko do konca izpiljen. Evo, tolk zaenkrat. Napovedujem pa nov komad Slovenci rabjo cirkus…

LP Dalaj Eegol

  • Share/Bookmark


21 komentarjev ↓

#1   rima da rimo dne 21.07.2009 10:08

Zanimiv pregled slo-rap scene, tudi za nas, ki morda nismo toliko v tej zvrsti glasbe, tako da vidimo, kaj se dogaja. Bi se pa na tvojem mestu za nekaj dni skril, da te ne doleti kakšen celjski drive-by, ker si pozabil omeniti najbolje černega (ne, ni slovnična napaka) slovenskega gangsta raperja, o katerem se na veliko piše tukaj:

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/07/05/on-air-slovenski-raperji-zakuhali-tretjo-svetovno-vojno/

#2   Joža dne 21.07.2009 10:16

To je fejk rap!!!

#3   padli_angel dne 21.07.2009 10:30

Uglavnem tudi sama prihajam z istih koncev kot Valter in morm ga zelo pohvalit…:)…publika na njegovih nastopih zelo uživa…
vsak četrtek zvečer pa si vzamem čas in ob 22.30 prisluhnem njegovi oddaji na Radiu Koper Od glave do repa….
drugač pa so tudi ostali reperji ql

lp s sončne Primorske :)

#4   Jean Tonic dne 21.07.2009 10:37

Halo? Ja kaj pa Jure Košir?!?!?! :-)

#5   don dne 21.07.2009 11:10

po dolgem času spet blog, ki sem ga z veseljem prebral.

#6   statik dne 21.07.2009 11:13

glede koste! le čevlje sodi naj kopitar! kakšna statika, lepo vas prosim!!! naj se raje z žličkarstvom ukvarja… šalabajzarstvo brez primere!!!!

#7   hermit dne 21.07.2009 11:32

Meni osebno je najboljši prav N’Toko. Tolk angažiranosti, lucidnih misli in izvirnih podlag zlepa ne najdeš daleč naokoli.

Sicer pa skoraj vsi pozabljajo na Central Problem, ki so tudi nekako začetniki, se mi zdi, da so se iz njih potem izluščili Dandrough. Ne vem, bi blo treba koga vprašat, ki se bolj spozna…

#8   teoo dne 21.07.2009 11:39

Ej dalaj, daj malo klemna frcni, da še kaj napiše na blog. Model je enostavno predober, da ne bi redno pisal: http://klmn.sopca.com/

#9   prorabe dne 21.07.2009 11:46

http://www.youtube.com/watch?v=IPd7tMMZMXk
http://www.youtube.com/watch?v=f_Gf-o4oxa4
http://www.youtube.com/watch?v=pJCLYbLmVkw
http://www.youtube.com/watch?v=75QCSDDR9o8
http://www.youtube.com/watch?v=yJHXmThlyZQ
http://www.youtube.com/watch?v=lG4Lm9BGVeM

#10   punčlinija dne 21.07.2009 12:23

noben od naštetih “artistov” ni neki potencial, večina teh bi radi bli niggeri pa nimajo pigmenta….hehheheee….slovenski rap ni mrtev, še sploh ni živel samo čaka v moji spermi da bi končno zacvetel.

edini SAMO BORIS IMA KRONO-vsaka čast stari!!!
lp!

#11   Sergent Cuff dne 21.07.2009 13:43

Pozabil si na prvega pravega gangsta reperza v Sloveniji Rhyme G-ja, Gartnerjevega brata. He virtually redefined the genre.

#12   rembrand dne 24.07.2009 08:10

glede na to da je n’toko odrepal pravzaprav več, kot vsak zgoraj našteti, bi si lahko vzel še tiste pol dneva študija, da bi vsaj zgledal up to date. ampak deep&heavy te najbrž res ne zanima.

#13 alien15let  alien15let dne 24.07.2009 23:43

@rima da rimo> smeh
@Joža>Resoriginalenkoment
@padli_nagel>smile
@Jean Tonic>Klasa zase
@Don>smile
@statik>sklepam, da se ti je pogreznil hotel
@hermit>surething
@teoo>tnxnisemvedu,frcnigasamoz.kdorboprej
@prorabe>sempogledaltnx
@punčlinija>dobrzate
@Sergent Cuff>sempogledaltistooddajo,smeh

#14   markopigac dne 27.07.2009 09:15

pizda stari, na ali ena si pozabil :)

samo ti zamerim, da nisi dal te icotove slikce not -> http://photos-d.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v3778/176/43/694989212/n694989212_1790003_8980.jpg

BTW – imas ga tudi tukaj -> http://www.pigac.si/2009/07/08/scim/ – zadnji video (po moje njegov najboljsi spot – yall see) :)

#15 vierd  vierd dne 29.07.2009 00:29

Ziebane…prej u bronkstarz…kumad pričujoči trga gate!
http://www.youtube.com/watch?v=7NZVW8Xkg6Q

#16   D dne 10.08.2009 14:18

KJE JE PA N’TOKO??? Ej, enih se pa bojiš al kaj?

#17   Fuck that dne 10.08.2009 14:50

ma pol teh raperjov je fejk (6wack, Kocka, Murat in Jose zmes enga lika, Slon in Sadež, Trkaj, Pižama) jebeni fejki hočjo nm zajbat rap sam še vedno mamo ase k se ne dajo pa se še vedno trudijo za real

#18   marjana dne 13.08.2009 11:05

Zakaj si že prišel nazaj v Slovenijo?

#19   locx dne 13.08.2009 11:17

saj si itak vse napisal, ki delajo rap. Še SS si noter uvalu, fak. Lahko bi pa res tudi NToka napisu. Ene par si jih klele res ne zasluži hvale.
Ampak pač, treba je narediti vtis o hudi sceni, ne?

#20   Vinko dne 13.08.2009 12:06

Ena storija s Klemnom in tvojo Levo sceno:
kaksnih pet let nazaj smo sli stavt z enmu frendom za kar nekaj gajb pira, da KlemenKlemen ne poje komada V mestu nekaj dogaja. Ker smo vsi vedl, da je to tvoj komad, smo samo se poveceval stavo in valda pol gremo gledat in glej ga zlomka, KlemenKlemen poje uvod v komad… No ja, vsaj spil smo ga skupej :)

#21   Kk dne 13.08.2009 23:48

Kej pa King(Slavc) če že Valterja omenjaš,
čene pa doro napisano
Lp

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !