Intervju by Miroslav Akrapovič

VRNITEV JEDIJA

Morda se zdi naslov zgoraj pretenciozen ali pa zgrešen, toda ob vsakršni omembi tvojega lika in dela, se vedno vleče vprašanje tvoje glasbene vrnitve. Le redki pozorni spremljevalci glasbenega dogajanja se zavedamo, da ti nikoli nisi nikamor šel, seveda v tistem transcedentalnem umetniškem, glasbenem smislu. V vseh teh letih si bil glasbeno in drugače dejaven, le ni ti bilo treba tega razglašati na vse zvonove v naši dolinci šentflorjanski. Se motim?

Najprej hvala za kompliment iz naslova. Vsekakor imaš prav glede mojega glasbenega dela. Prav tretji album red’a'red je sigurno bližje intergalaktičnim zvokom, kot moje ostalo bolj znano delo. Zelo, zelo bolj alienovsko se razvija vsebinsko, zvokovno in aranžmajsko. Prav za ta album naredim redno dva art videospota letno in nekaj od tega je pod okriljem multimedijske založbe Kerubin, kjer delujem od ukinitve Forza Cheeba Networks, je tudi izšlo v DVD in CD/Rom formatih, projekti Manhattan NY, Stoli/Chairs in Kodeks.

Foto: Primož Korošec

Tvoj prvenec Leva scena, ki bo letos obudila petnajst let od izdaje je kot nekakšna tvoja usoda. Ni ga veljaka in seljaka, ki ga ne bi poznal, eni prisegajo, da jim je vrnila vero v razum, eni jo razglašajo (še danes) za največji diskografski dosežek v Sloveniji po osamosvojitvi, enim je predstavljala biblijo, drugim pa koran … Le dodal bi morda, da sta tako album Leva scena kot tudi seveda ti kot avtor in izvajalec pomirila urbano sceno kot nihče v preteklosti. Ob tem mislim, da so o tebi peli superlative punkerji in raperji, metalci in jazzisti. Tisti, ki so poštekali sporočilnost in kritiko … Zdi se malce paradoksalno, da si z albumom, ki je razburil vse – pomiril tudi vse! Po petnajstih letih se kdaj ozreš nazaj v ta čas?

Osebno tega sicer nisem ravno občutil na točno ta način, pa vendar se zavedam, morda šele sedaj, po 15ih letih od izida, kako močen vpliv je imela in še vedno ima Leva Scena. Ravno včeraj sem se pojavil na skateboard srečanju  v Škofji Loki, ko je  DJ sredi sešna prijavil komad Sirni&Mesni (Burek). Vsi prisotni, ki jih od prej osebno ne poznam in so bili ob moji prisotnosti nekoliko zadržani, so ob prvih zvokih komada padli v sproščen smeh, medtem sem sam med skejt akcijo normalno tudi malo zagruval in odrepal. Takoj se je atmosfera neverjetno sprostila in smo iz hladnih napetih Wu/Tang beatov in old school hip hop groova zadogajali veliko bolj sproščeno in friendly, kot trenutek pred tem, ko je bila še kar prisotna tekmovalna napetost. Ni kaj, ko je DJ nadaljeval še z U Can‘t Touch This je bilo vsem jasno, da smo na QL eventu in tako je gre. Dejansko so padle etikete med reperji, metalci, pankerji, emoti in pač vsemi prisotnimi. Vsekakor se mi zdi kot avtorju takega glasbenega ‘momenta’ to fenomenalno. Ni pa to moj oltar, h katerem bi hodil dnevno molit in ga krasit.

Ali misliš, da je danes možna »leva scena II«, od kakšnih nadobudnih mladcev v žanru? Mislim na kritiško brezkompromisnost do aktualne e – strada(lne) situacije. Ali danes v segment »leve scene« bolj sodijo politiki in tajkuni? Še kako bi se prilegla tvoja napoved izpred petnajstih letih »Plun k’ delavc«.

Vsekakor se mi zdi enako sedaj možno, da bi kdo presenetil in rastresel sceno s čem kreativnim in ustvarjalnim. Dejansko pa so se standardi glasbene industrije tako močno dvignili, da je to sedaj dosti večji izziv, kot je bil to daljnega 1995. Takrat je bil prostor še mnogo manj obremenjen v primerjavi s sedanjim nenaravno našponanim in vsekakor umetno skreiranim načinom zahodnega življenja. Manj je bilo meja med vsemi. Sedaj je treba bit zelo gladiatorski pri materializaciji kreativnih stvaritev, saj je Rumeni Pes (yellow press) mnogo bolj lačen in destruktiven do vseh novosti in ga uzakonjena pohlepna požrešnost podpira na vseh nivojih. Kar se politikov tiče so se pa zadeve tako močno standarizirane s samim sistemom, da pade takoj vsak pod Levo Sceno že avtomatsko, ko se udejstvuje v politični igri. Strankarske igre so dobro plačane službe za izjemno nizke dosežke, ki jih sodelujoči izvajajo. Glede na mikro miljonskost Slovenije je izjemno sramotno, da ima tako širok vladno strankarski sistem s tako ubogimi rezultati. Zato sploh ne preseneča, ko gre županom in rakunom tako izjemno. So ljudje akcije in stojijo za izvajanjem idej in se ne sprašujejo preveč, kdo bo koga pred Rumenim Psom tunkal. Jim pa vsem priporočam še več kreativnosti in umetniškega povezovanja z resničnimi artisti. Mi smo namreč tisti, ki se ukvarjamo z vsebino, zvokom, barvo, oblikami… Vsekakor nas vse prebivalce tega planeta zanima bolj kvalitetna vsebina bivanja in to na enakovrednem nivoju. Lahko  le izzivamo vse, ki še tega niso skapirali, h prekinitvi stoletnih ignoranc in prepotrebni redistribuciji sredstev, kot nasprotje zbiranja številk na multimiljonskih bančnih računih zgolj iz potrebe dokazovanja in razkazovanja moči določenih posameznikov. Got it? Plun k’ delavc, pa je pristal med izbranimi komadi za moj Alien Greatest Copyrights album naj hitov.

Iz tvojega zadnjega komada Sazas Sax, ki si ga naredil skupaj z Klemnom in Kosto, je razbrati, da še kako dobro ohranjaš svojo kritiško noto do anomalij v družbi in na, spet smo pri tem, sceni. Mislim, da po vseh teh letih tvoj naboj in drža glasbenika, ki mu ni mar ni splahnila. Čemu to pripisuješ? Danes si zagotovo bolj zrel glasbenik kot nekoč. Vmes si nekaterim oprostil in tebi so oprostili. Pa vendar …

Pri vsem skupaj gre preprosto za rahlo in kreativno kritiško distanco do vsega nenaravnega v družbi. To je nekako formula za tako imenovani rebel moment skozi katerega pride do mojega izraza. Vsekakor je naprimer ravno pri organizaciji kot je Sazas čisto nepotrebno imeti tudi tako število zaposlenih, med katere se zvleče najbolj komercialne glasbenike in so tako kar avtomatsko na prednostni listi. Obstajati bi mogla samostojna baza podatkov z majhnim administrativnim teamom, ki v osnovi nima nikakršne zveze z glasbo, razen da pridobiva podatke od radio in tv postaj, ter kompjuter na podlagi vsega izkazanega, po dejanskih razmerjih razdeli finance, pridobljene od vseh uporabnikov, ki javno komercialno uporabljajo glasbene materiale. Tako bi ne prišlo do nikakršnih napak kot pri trenutnem nepravilnem razdeljevanju sredstev, ko dobi sedanji direktor ustanove za neznano pesem, ki jo je napisal, govorim na pamet, 240.000 EU, v nasprotju z masovnim hitom, ki so ga vrtele vse glasbene postaje in so v Sazasu ovrednotili, da bil je kljub poslanih uradnih statistikah iz vseh slovenskih radijskih postaj, bil zavrten le štirikrat. In ko se avtor legitimno pritoži na to dejstvo, mu pizduni mirno razložijo, da se ni pritožil v zakonsko določenem roku štirinajstih dni. Pa, saj je napaka nastala z njihove strani. Kdo je pa za to odgovoren. Saj to ni razpis, ko prosiš za sredstva iz državnih resorsov. Where is the money in kateri lopovi, se itak ve, so v parlamentu izvolili recimo tak legitimen rip off štirinajstdnevni rok. Vsekakor so tudi privatno prijatelji z vladajočimi na Sazasu. Dragi moji, to pa je black politics in je pod evropskim zakonom zelo kazniv. Saj še pridemo do tja. Vendar zaenkrat tudi v primerih miljonskih kraj dejanski manjkajoči del financ le redko pride nazaj pripadajočim upravičencem. Kdo bo pa to spedenal? Robin Hood, Batman ali Spiderman? Kje je tukaj zrelost? Pa zakon zrelosti? Komu je tu še treba kaj oproščati. Na zrelost se lopov pos***e.

Kako danes s petnajst letno distanco gledaš na glasbeno dogajanje pri nas. Vmes so se celo tranziti glasbe spremenili, z radia in televizije na internet. Ne le Slovenija in Evropa, cel planet se zaradi spletnih transferzal zdi kot vasica. Ni moč več ubežati ali pač?

Vsekakor je nivo glasbenih skupin in posameznikov predvsem v alternativni glasbeni sceni izjemno visok. Elektronska klubska glasba je na svetovnem nivoju, produkcija je izjemna. Prodaje so seveda prek weba in svet je na ta način vsekakor dostopen. Pa vendar je to vseeno rahlo iluzorno, saj se izjemno bližamo življenskem stilu tako super prikazanem v animiranem filmu Wallie. Sedenje pred ekranom je Meka in Medina, če aktivno in zavestno ne premaknemo riti v naravo lahko računamo vsi na kratkoročno in dolgoročne posledice. Sicer pa nimam kaj več dodati h komentarjem o mainstream slovenski glasbeni sceni, česar ne veste tukaj sami bolje. Nekaj avtorjev dosega lepe uspehe z iskrenim avtorskim originalnim izrazom in tako je to od vedno bilo. Ali si unikaten, ali pa trgovec. V obeh primerih lahko zgolj uspeš ali pa ne. Seveda je vedno vsaj srednja pot tista, ki daje človeku stabilen zagon.

Veliki del novodobnega domačega hip hop plemena te še vedno gleda kot botra hip hopa pri nas. So oni res nasledniki tvojega flowa? In kdo so pravzaprav tisti, ki jih posebej spoštuješ?

Ker ne sledima razvoju slovenskega hip hopa, tako detajlno kot bi si lahko kdo mislil, lahko izpostavim naslednje MCje, ki se mi zdijo omembe vredni skozi celostni pristop pri stvari, ki jo sam ne morem označit kot pleme, saj gre predvsem za posameznike. Vsekakor Klemen Klemen in Kosta MC, pa Zlatko aka Zlatan Čordič, ki morda resnično fura tako ala pleme muvment, njegov krog je res širok. Megi iz Pirana, Eyeceeou iz Maribora in Valter Rap iz Nove Gorice, ki natrga s komadom Enu Kanu, pa so posamezniki, ki imajo potenciala na zalogi. Recimo 6Pack Čukur s komadom Nivedur je izjemno zabaven in mi je res kul opazovati njegov tudi medijski napredek od nič do sedaj. Tudi Nikolovski je naredil svoje, folku trga N’toko, pa Dado in Fiji, sicer pa so Siti Hlapci med mojimi ljubšimi izvajalci, čeprav jih prav zaradi ekskluzivno reggea godbe ne moremo siliti v hip hop pleme. Repa tudi nekaj deklic, vendar to še ni to. Vsekakor ima folk probleme z aranžmaji komadov, razen Murat in Jose. Jamirko ju je izjemno dobro usmerjal vsa ta leta. Osebno sem itak bolj funk kot rap. S tem ne mislim glasbenega izraza, ampak lajfstajl.

Bil si Eminem še preden se je ta smrkavc pojavil v Detroitu. Celo ukradel ti je lirični model – analiziranja in kritiziranja glasbene scene. In še danes ga uporablja. Beli raperji so pa kljub temu tudi danes zelo redki. Zakaj je tako? Hendrix je bil črnec z kitaro in je rocku rekel rock, toda danes je več znanih in priznanih belih rockerjev kot črnih. Zanimivo?

White man’s gotta God complex je naslov komada ortodoksne rap skupine Public Enemy in naslov drži maksimalno. Če pogledamo iz ekološkega aspekta, ki je dan danes najpomembnejši moment s katerim se lahko ukvarjamo na svetovnem nivoju, vidimo, da je prav beli človek iz krajev kjer prihaja Eminem okužil, izropal, degradiral in vse možno zajebal na svetovni ravni smetenja planeta. Ravno sem v fazi po ogledu filmov Home, Zeitgeist in projekt What about me, glasbene skupine 1 Giant Leap in me zanima najbolj zdravljenje planeta. Tako lahko vidim, da se je podoben rezultat kot pri ekosistemu zgodil tudi v glasbi oz. pakiranju in preprodaji, ko je spet beli človek kot vodilni manipulator ravnal skrajno sebično. Na srečo, pa se meje od pojava svetovnega povezovanja prek interneta v celoti brišejo in so možnosti skoraj v celoti enakovretne za vse akterje, ki se igramo z zvokom. Podobno je na ostalih izraznih nivojih. Z Eminemom pa se zaradi njegovega heroinskega življenskega stila vseeno ne bi primerjal.

To poletje boš bolj ali manj v delovni vnemi. Ob obletnici pripravljaš veliko nastopov v Sloveniji in reizdajo Leve scene. Ali lahko pričakujemo tudi novi material, novo ploščo?

Kot sem omenil, pripravljam album hitov Alien Greatest Copyrights, kjer bodo objavljeni vsekakor vsi naj odmevnejši komadi: Leva Scena, Stremetzsky, Plun k’delavc, Sirni&Mesni (Burek), V mestu nekaj dogaja, Vrž me na planet, Tarzan, Who’s the real Kekec, Čudna pot, Utrip Mladosti, Nai Firma, Zadeta si lepa Ljubljana/Hašiš, Lajf, Krpan je Krpan, Sazas Sax in še en hudo aktualen komad, ki ga bom posnel v tem času. Skratka funktastično. Ob tem je za vseslovensko turnejo z big live bendom že bookirana tudi dvorana v Ljubljani.

  • Share/Bookmark


5 komentarjev ↓

#1   miha dne 18.08.2009 19:36

http://www.youtube.com/watch?v=v9dzP6aFSs0

#2   Brot dne 19.08.2009 19:22

Kej ti misliš objavlat samo intervjuje stabo?

#3   DICKY HARDY dne 29.08.2009 15:54

To okrog SAZASa že vsi vemo….

#4   Don Juan dne 31.08.2009 01:54

yeaaaah noro bo!

#5   Don Juan dne 31.08.2009 01:56

HALO DALAJ, DALI SE ČUJEMO?!

ZA SKEJTERJE MORAŠ NUJNO TNB ODPET!!!!!!!!!! :=)

KICKING BUSTING FUNKY FLIPS…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !